Varför får man håll?

De flesta känner till känslan av håll, en typ av magknip som ofta inträffar i samband med träning. Trots att så många har upplevt det är det få som känner till vad det beror på.


Håll, också kallad mjälthugg, är en värk nära magen, under revbenen, vid mjälten som de flesta känner igen och oftast kommer i samband med fysisk aktivitet.

Håll verkar vanligare vid vissa typer av träning som simning och löpning, men inte cykling.

Olika teorier – inget säkert svar

Det är ännu oklart vad mjälthugg är och varför det uppstår men det finns några teorier.

Muskelkramp

Diafragma är den muskel som spänner sig över buken och under lungorna. En möjlig orsak till håll är syrebrist och mjölksyra som gör att diafragman pressar tarmarna ner.

Håll kan även bero på kramp i muskler mellan revbenen.

Överarbetat mjälte

En annan teori menar att det är mjälten som orsakar håll. Mjälten fungerar delvis som förråd för röda blodkroppar och kanske är fysisk aktivitet en påfrestning för mjälten som levererar fler röda blodkroppar som transporterar syre till våra muskler. En ledtråd till att mjälten kan ligga bakom känslan av håll är att personer som opererat bort mjälten har rapporterat att de inte längre får håll.

Oavsett orsaken till håll är det ofarligt och går över av sig själv snabbt. Tips för att förebygga håll är att inte äta strax före träning och att värma upp ordentligt.