Elimineringsdiet

En elimineringsdiet är inte till för att gå ner i vikt utan för att ta reda på vad som orsakar magbesvär så att du kan undvika det i framtiden.


Målet med en elimineringsdiet är att ta reda på vad din mage är särskilt känslig för eller inte tolererar väl så att du kan undvika denna kost i framtiden. En elimineringsidet är inte till för att gå ner i vikt.

Förberedelser

Innan du påbörjar din elimineringsdiet ska du börja att föra en matdagbok. Där anteckningar du vad du äter och när du känner av magbesvär. Efter några veckor kommer du ha en lista på livsmedel som du misstänker ger dig magbesvär.

Vanliga livsmedel du kan vara känslig för:

  • laktos
  • ägg
  • nötter
  • skaldjur
  • soja
  • mycket salt, fet, rökt eller stekt mat
  • kryddor
  • kaffe
  • alkohol

Steg 1 – uteslut maten du misstänker

I första steget av en elimineringsdiet ska du helt utesluta alla de livsmedel eller grupper av livsmedel som du misstänker kan ge dig magbesvär. Det krävs oftast minst två veckor av denna fas för att magen ska återhämta sig från irriterande kost.

Om du har en stor lista på kost att utesluta kan detta bli svårt och det är viktigt att ta hjälp av en läkare för att se till att du får i dig de vitaminer och mineraler du behöver från andra källor.

Steg 2 – Återinför livsmedel en i taget

I nästa steg börjar du, en efter en, återinföra livsmedel i din kost. Fortsätt föra matdagbok och notera om du börjar känna av magbesvär igen. Om du börjar känna av symptom är det senaste livsmedlet du återinförde i kosten förmodligen det du är känslig för.

Steg 3 – Eliminera livsmedel igen

Efter de första två stegen borde du ha en kortare lista på livsmedel som ger dig magbesvär. I det sista steget utesluter du dessa livsmedel på nytt för att se om magbesvären försvinner.

Hela processen kan ta lång tid och kräver både tålamod och planering. Men i slutändan har du förhoppningsvis identifierat den eller de livsmedel som din mage inte tycker om.